Friday, March 6, 2009

Roti Puri



dapat idea wat roti nih masa blk kg pilah last week, masa tuh main tibai jer apa yg ada n x sukat2 pun .. hehe jadi ler pulak .. tp yg nih ambo buat utk bf pagi td sbb ada balen kuah kari smlm .. tuh yg best kalau wat kari . mcm2 boleh cicah kan .. hdsome boys 2 org kat umah nih plak mmg antu kari .. senang ler keja mama dia kan .. roti nih lebih kurang ngan roti arab n roti puri lain2 ..


resipi ni ambo godek2 sndiri hasil meronda kat alam maya .


Bahan2 ... dpt 12 biji


2 cwan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175 ml air panas *
40-50ml air
minyak utk mengoreng



Cara-cara

1. satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
2. satukan tepung n yis .. gaul
3. no. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj
4. dgn mgunakn tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh ...
6. Biarkan doh selama 30 minit --- pastu blhler doh dibahagikan kpd 12 bhgian
7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen ..
8. Siap utk digoreng ...


Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil n sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalu guna api yg besar mybbkan roti nih x naik kembong ...


masa mgoreng hdklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler di terbalikan ..



roti puri yg dah dipotong .. kosong jer dlmnyer ...
mkn 3 ketul pun x terasa ..


ye puan2 .. roti puri nih mmg sedap dimkn panas2 .. insyaallah bila sejOOOOkkkk pun sedap dimakan gak .. tp kalau setakat 12 ketuiii mmg x sempat sejOOOkkk .. kejap ker abissss...

No comments:

Post a Comment