Sunday, March 1, 2009

Bronok aka Sagu Merah

ni projek masa kepenatan ... sambil2 dok masak lauk , ambo pun rendam ler sagu biji dlm secawan .. rasa lama dah x buat sagu aka bronok nih .. kuih nih mmg peberet aqilah,ambo, cik abe n acad kecuali de 1 n only farid ... senang jer nak masak nih .. tp tu ler kan nak kena tahu cara dia .. lain org lain caranyer kn .. hehe .. caranyer ambo masak nih dlm non stick rice cooker ... huahuahuahua ... hasilnyer mmg cantik n x dok yg putih2 tuh ..



tgk ler .. ni gambar close up .. x dok yg putih2 kan .. hehe kalu ada pon sebijik dua jer ...

resipi dia sbb ambo main campak2 n agak2 jer nih yg jadi susah skit nak bagi resipi ..


Bahan2nya


1 cawan sagu biji ... saya terus rendam dlm rice cooker dlm mood ~keep ~

sedikit pewarna merah ... rendam bersama sagu

5 sudu besar gula (kalu nok manis tambah lagi gula ya )

2 cawan air

1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B

Sedikit kelapa parut putih dicampurkan sedikit garam



Cara2


1. Sagu direndam bersama ngan pewarna,esen n 2 cwn air selama 30minit

2. Hidupkan periuk nasi sehingga sagu tuh 3/4 masak

3. Masukkan gula .. n biarkan sagu tuh masak sepenuhnya ...

4. Alihkan sagu yg dah msk kedlm bekas tupperware n tutup..

5. Masukkan kedlm peti ais ...

6. Bila dah sejuk potong n gaulkan dgn kelapa putih

7. Boleh ler dihidangkan sejuk2 lagi best ...


Note ; better pakai non stick rice cooker spy x berkerak,kalu x dok .. lu pikir ler sendiri ... huahuahua .. selamat menjamu selera ....

No comments:

Post a Comment