dah sll buat kuih cara nih .. resipi amik kat Myr dari Jun .. sedap n lemak jer rasanyer ..
Bahan-bahan .. dpt 20 bij acuan kecik
100gm tepung
200ml santan sederhana pekat/susu segar .... saya guna santan
1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan x d)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
beberapa titik pewarna hijau
gula sebagai inti
Cara-cara
1.Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
2.Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
3.Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..
No comments:
Post a Comment