dolu2 5-6 thn lepas , mmg x pandai wat roti jala nih, mmg x tahu langsung.. mana nak pandainyer , kalu nak mkn jer kakak ambo tepon order .. lebih2 lagi time raya, kerja ngoder jer lebih dr buat sndiri .. tpi tu ler kan hendak 1000 daya x ndak 1000 dalih .. dari mjala cam pukat koyak n buruk n byk lak yg kena buang dr yg dpt makan ..dr beli kuali tukar kuali (sbb melekat) , akhirnya berjaya jugak ambo mnjala .. hasil nyer ok ler dari pndangan mato kasar ambo nih ..hehehe.. ditimpa perasan jo ambo semenjak 2 menjak nih ..wakaka!!!!
Resipi nih ambo ada gak post kat Myresipi .. tp yg nih dlm portion kecik jer .. ckp ler utk mkn anak beranak ..
Bahan2 (dlm 20kpg)
2 cawan tepong gandum2 cawan air *
1/2 cawan susu cair*
1 biji telur -- dipukul *
sedikit esen vanilla, pewarna kuning n garam*
Minyak utk melengser
Cara2
1. Bahan bertanda (*) disatukan
2. Masukkn tepung dlm no.1 ---> dikacau
3. Masukkan adunan dlm blender .. blend sekejap jer n ditapis
4. Lengserkan sedikit minyak atas nonstick pan, siap utk mjala ..
Note .. jika adunan sedikit pekat tambahkan air sesudu-sesudu sehingga ok utk mjala ..
selamat mencuba .. :D
sbb apo ambo suka yg ada telor n susu .. sbb adunan dia x bau tepong .. anak2 ambo suke dan buleh mkn begitu saja n bila sejuk plak still lembut .. cam iklan GARDENIA plak .... ~ sngguh enak dimkn begitu saja ~ .. x caya???? .. x caya sudahhhhh !!!! ... cau cin cau !!!!
No comments:
Post a Comment