ini projek petang td lps selesai urusan fetch anak2 dari sekolah .. dah pukul 3 lebih baru start
wat doh .. tp x tahu ler kenapa roti pita ambo x berpoket pulak x mcm org lain wat .. terpaksa ler kena belah ngan pisau baru boleh sumbat isi perott tuh .. tp roti nih lembutttt tp tu ler x berpoket .. x tahu ler mano silap nyer .. ambo dah ikut sume bhn2 n cara2 nyer .. x per lah .. lain hari ambo try wat lagi, ada ler silap kat mana2 ambo buat td .. roti pita nih ambo wat utk dinner td , lagi pun anak2 ambo suke mkn nih ..
utk inti plk ambo guna daging burger yg ambo sndiri pun x tahu dah berapo lamo dok bertapa kat petieis ambo tuh .. akhirnyer abisss jugak daging burger ku itewwwww!!!!
Resipi dari erna @ myr
Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
Cara-cara
1.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
2.Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
3.Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
4.Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.
yg ni ambo punya dressing ngan daun salad n tomato ..
utk inti tadi ambo main letak jer apo yg berkenan .. salad,tomato,timun,karot,mayonis, sos cili n daging burger (dipotong kecil2) cam wat kebab melawati tuh .. ;~d
No comments:
Post a Comment