Thursday, March 5, 2009

Biskut Coklat Chips


menangis tokey famosss amossss tgk biskut ambo nih .. sure merayu2 dia nak mintak resipi nih .. hehe bule,bule.. bkn secret resipi pun .. tp kena mintak izin tuan empunya resipi k ..

macamana buleh terjadi nyer biskut nih begini lah alkisahnyer .. mlm kelmarin gi ler ronda2 n mkn2 kat mesra mall .. ala mall yg baru buka kat kerteh tuh .. pastu aqilah terbeli ler biskut coklat chips yg pemessss tuh .. tp ambo x suko sgt bisktut sbb keras n manissss .. then bile habis nak gi beli lagi take 30minit utk ambo drive gi denung .. mesra mall ler .. so ambo pun tjk ler kepakaran ambo hok x seberapo nih .. ada skill ker ???? hahaha .. tgelak sorang kalu sebut pasal skil masak nih .. mmg hancussss!!!!

tp biskut nih mmg sedappp n ranguupp ..my taste, i likeee!! mmg nok kena masuk list utk beskut raya wlpn thn lepas x wat pun biskut raya .. haha ..gelak lagi .. resipi beskut nih amik myresipi @ nor67 ... resipi cnp::: tq nor

Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )

180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang (k.nor guna sunflower seeds) ---- ambo ltk kacang minyak jer
Cara-cara

1.Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
2.Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3.Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
4.Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
5.Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
6.Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan .. x letk pun x per
rangguuuuppp ooOOooo... krup krap krup krap



No comments:

Post a Comment