Friday, March 6, 2009

Made In Japan

California Hand Roll





wallaaah!!!! tghari nih kita ngappp mknan jepun .. nak gi jepun x tahu biler kan .. so dpt mkn mknan jepun pun jadi ler .. nampak cam senang nak buat kelongsong benda alah nih .. tu ler kan blm cuba blm tahu .. dh cuba br ler tahu langit tuh tinggi ke rendahhhh .. dek wat sendiri byk isi perot ambo letak ..ingatkan ok ler tp biler time nak wat kelongsong tuh dah jadi besar yg amat .. mklum ler wat sndiri, mcm2 buleh ltkknn .. kan .. kann .. kalu kat kedai tuh mmg nak jimat kosss.. ciputtt jer isi dier ..

biler dah mcm2 letak so ambo punya CHR nih dah jadi manyak geMoookkk n sihat2 jer .. cam tuan empunya tangan yg mbuatnyer .. hehe .. tp yg wat ambo tertanya2 nih kenapa nama dia ~CALIFORNIA~ bkn Japan Hand Roll .. sape ler yg bule jawap nih .. tks 2 chef Man ..amik kat myr gak .. cari kat sana kalu nak try kkkk ..


lihat lah duniaaaaa .. montok nyer CHR ku ..

Makizushi


yg ni pun lunch 4 2day .. dah mls nak layan wat CHR .. lenyek jer lah wat makizushi nih .. dulu2 x terrer pong wat makizushi nih .. tp sejak 2 menjak nih ada ler keteraannn tuh skit .. resipi nih pun amik kat Myr gak dr minami ... tks 2 minami ... akak dah sll wat nih .. anak akak pun dah pandai wat sndiri kalau dia nak mkn .. resipi cnp :

Bahan2 ..


1/2 kg beras jepun
cuka (utk sushi)
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonis
bamboo mat
note: isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.

Cara-cara

1.masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
2.Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
3.udang direbus dan dibuang kulit nya.
4.telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
5.buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
6.ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
7.kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
8.gulung makizushi tersebut padat2.
9.potong makizushi seperti gambar di atas. siap utk dihidang.


*** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn beras td.



mewah kan kalu wat sndiri .. jimat pun jimat ..

jemput mkn sumeeee .. sedapppp !!!!

mula2 wat makizushi nih ambo mmg fail bab nok lenyek nasi sbb dia melekat .. last2 ambo pun lapik ngan plastik n roll ngan roller wat karipap tuh .. hehe kira2 canai ler kan .. haha .. org jepun pun x dak idea nok wat mcm ambo nih .. kan !!!! wakakaka .. kelakar pun ada .. pastu nak roll pun seksa jgk ..x kemas , longgar jer bila potong tp bak kata org pratice makes perfect kannnn .. ;D ..

No comments:

Post a Comment