Thursday, April 23, 2009

Kerabu Kerang Pucuk Paku

kerabu, kerabu , kerabu .. nak buat macam mane mmg dah minat kat kerabu .. nak buat kerabu nih mmg sonang jo tp yg cerewet skit masa bab2 menyiang bahan2 dia .. lagi pun kat sini susah nak carik org jual kerabu kecuali masa bulan pose tp nasib2 la kan .. nasib baik boleh masuk mulut sendiri kalu x nasib baik cik bin yg telan ..

ni satu lagi kes tergoda ngan buku majalah saji .. rasanyer masa teropong rumah k.zai, dia pun ada buat kerabu nih .. tp resipi yg nih den cedok kat majalah saji mei 2009 .. sedap2 seyyyy mknan kat dalam tuh .. gambar pun melelehhhhh ... (hehe siap promo lagi tuh )




Bahan2 ( den buat 1/2 jer)
  • 1 ikat pucuk paku dicelur
  • 1/2 kg taugeh dicelur
  • 1 kg kerang dicelur
    2 sudu besar kerisik
  • 3 ulas bawang merah dihiris
  • 5 biji limau nipis amik air jer .. den letak limau kasturi tp x derk ler sampai 5biji byk bonar
  • 3 tangkai cili merah dikisar
  • 10 tangkai cili padi dikisar
  • sedikit belacan
  • sejemput ikan bilis dikisar .. yg nih extra den letak
  • Garam gula secukup rasa

Cara2

  1. Siang pucuk paku dan dicelur begitu dengan taugeh dan kerang
  2. Satukan semua bhn2 kedalam mangkuk dan gaul rata
  3. Bolehlah dihidangkan ..


1 comment:

  1. aduihhh..sedapppppnyerrr!!kite bawak mangkuk kosong ni kak..so paham2 jer la ek..eheee :D

    ReplyDelete