Bahan A .. byk org buleh mkn nih -- resipi asal dari majalah SAJI keluaran Mei 2009
50gm bawang putih - dikisar asing
250gm bawang besar
100gm halia
100 gm serai
50gm lengkuas
semua bahan dikisar halus
Bahan B
80gm rempah kari
100gm udang kering disangai n dikisar kering
100gm keledek direbus n dikisar halus
Bahan C
500gm santan
300ml air
1keping asam gelugur
Garam n gula secukup rasa
Bahan D
Mi kuning dicelur n disiram dgn air sejuk
Tauhu goreng dipotong dadu
Taugeh dicelur
Telur rebus dipotong 2
Bawang goreng,daun sup, hirisan lada hijau n limau kasturi
Cara
1. Tumis bawang putih terlebih dahulu sehingga kekuningan dam diikuti dgn bahan A yg lain.
2. Masukkan rempah kari dan tumis sehingga garing.
3. Masukkan udang kering n keledek rebus yg dikisar n kacau rata
4. Masukkan garam,gula n asam gelugur
5. Masukkan pula bhn C dan masak dengan api sederhana selama +-45 minit
6. Utk menghidang letakan bahan2 D dlm mangkuk dan hidangkan bersama kuah mee rebus tadi .
Nampak cam byk jer bahan2 tuh .. tp kalau cek betul2 kebykan bahan2 mmg dah ada stok kat umah .. so layannnn .. budak acad tuh smlm dua kali santap mee nih .. 2nd round pkl 9 mlm .. lapar kata nyer nak mkn mee yg mama buat .. hehe sib baik ader lagi balen .. kalu x harus mkn meggi jer .. layaannnnn ........
No comments:
Post a Comment