kat umah nih yg makan tupat sutun ni hanya diriku n my only dother ...~ tupat ~ ni panggilan manja dari orghe kelate .. so disebabkan puteri ambo x derk kat umah jadi tupat nih ambo ngap sorang2 .. putera 2 org kat umah nih langsung x pandanggggg ...
x berajat pun nak buat tupat sutun nih ..tp bila gi pasar tgk sotong segar2 n mungil2 bunting telor,beli ler dalam 6 ekor .. jgn x caya enam2 ekor tuh kita boleh santapppp sorannngggg2 tau ... tp x derk ler sekali mkn .. ulang2 ler beb .. ratah tuh jer satu hari nih ..
Bahan2
6 ekor sotong sedang .. dibersihkan
1 cawan beras pulut di rendam 30minit n toskan
Santan pekat RM1 + 3 atau 4 gelas air - pekat santan pun ikut suke
sedikit nisan / gula melaka - manis ikut suke
2 helai daun pandan
sedikit garam
lidi pencungkil gigi .. hehe yg blm guna lagi tau
Caranya
1. Beras pulut di sumbat kedlm sotong sehingga 3/4 penuh .. x yah tekan2 pun x per
2. Kepala sotong disumbatkan kebadan n dicucuk dgn lidi antara badan n kepala .. biar kemas
3. Sotong di mskkn kedlm periuk n mskkan bersama santan n 3 gelas air bersama daun pandan, nisan n garam ..
4. Masak selama 30-45 minit .. atau sehingga masak
versi tupat sutun kali nih padat ngan telorrrrr .. best bangat mkn x yah nak rebut2 ngan rakyat kat rumah nih ..
tapi kalo ade dyg kat situ, mau berebut2...:D...sedap tuh!..
ReplyDeleteeeiiii sedapnyeee! baru2 ni buat sambal tumis sotong.tak puas makannye kak.udahle kene kongsi ngan tentera kat umah ni.maka buatnye pun bkn banyak mane.nnt nak tryla tupat sutun ni...
ReplyDeletesy makan ratah gitu jek lagilah tak puasnye.nak makan ngan nasi tp dah semat dalam hati: diet!diet!diet! hehehe
sedapnya
ReplyDeleteSedapnyo mek wey!berair mulut mokcik nih!lamo doh tak make tupat ni!
ReplyDeletesalam..sedapnye tupat sutung...ore kelate eh?
ReplyDelete