Monday, April 20, 2009

Akok

time pose nih mmg macam2 menu yg terlintas nak makan .. kalu tekak negeri terlintas nak mkn menu negeri .. kalu tekak ganu nak makan menu trg .. tp ambo nih tekak kelate jadi menu pun mesti ler kelate mari kan .. hehe .. mmg susah skit nak cari akok yg menepati citarasa ambo nih bila dok kat ganu nih .. tp bila dah jumpe ngan resipi nih .. perghhh mmg dah mjadi resipi idaman kalbu .. even en.hb yg x suke ngan kuih akok seblm nih pun dah jatuh cinta ngan akok nih .. tau ler tekak nogori nih mmg susah skit nak ngam ngan menu kelate kan (cik abe ambo ler tuh ) ..

tima kasih kat zaliana 4 sharing de resipi..kalu tak mmg nak kena blk kelate baru puas mkn akok idaman kalbu nih ..skg x lagi .. buat sendiri pun bolehhhh .. resipi amik kat myresipi zaliana.. cnp :


Bahan-bahan
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus

Cara-cara

1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

akok yg menjadi pojaan hati ku


kuih dah ader .. tp x kan nak mkn kuih jer utk buka pose nih .. adeihhhh ... macam2 yg nak makan .. tp nak membuat nyer ..adeihhh virus m dah menjangkiti ku di petang yg panassss nihhhh ..




No comments:

Post a Comment