kerabu mangga nih buat petang semlam .. resipi amik kat majalah saji gak .. kes terliur tgk gambar ler nih .. lain kali jgk dok belek2 majalah masakn kalau nak kecikkan pinggang .. ni bukakn kecikkan pinggang tp bertambah size pinggang ader lahhhhh .. adeiiihhhh
Bahan2
4 ekor udang - sederhana besar
2 ekor sotong - dipotong bulat
1 ekor ketam - x letak pun
4 keping tiram
1 biji mangga muda - hiris halus / cincang
2 batang serai - dihiris nipis
2 keping daun limau purut - dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
1 sb sos ikan
1 sk cuka
Garam n gula secukup rasa
Cara menyediakan
- Bersihkan semua makanan laut dan rebus dgn sedikit garam .. toskan
- Hiris semua bahan termasuk mangga
- Campukan semua bahan dan gaul rata .. Sedia dihidangkan
Utk membuat kerabu mangga sebaiknya cincang n hiris halus mangga .. Jgn disagat krn proses sagatan akak menyebabkan jus mangga keluar dan kerabu tidak tahan lama n berair .. Sebaiknya setelah semua bahan di gaul simpan didalam peti sejuk sebelum dihidangkan ..
ya allah sedapnyerrr.... linn add link yer.. suk atgok makanan2 nie
ReplyDelete