Friday, April 3, 2009
Sweet Prawn Wif Asparagus
ari nih acad ajak bf kat luar .. dia nak maman roti canai telor .. acad x mboh bf kat rumah .. so gi pekena roti canai telor kat Bistro .. mmg dia suke sangat roti canai kat situ .. ambo plk mkn karipap seketul n kuih 2 ketul .... on the way back singgah jap kat pasar minggu .. hehe saje2 jenjalan ronda2 sangkut plak ngan kukusan 3 tingkat size 38cm .. rasanyer murah jugak dari yg jual kat kedai2 berekon nih ..cekupp dulu, bila nak guna tuh kemudian pikir .. pastu layan plak budak kecik nak gi main kat playground .. adeihhh panas2 nih nak main kat playground ler pulak .. layan jer lah ..kan x pasal2 dia nyanyi lagu rock kat situ ...
back home ... terus skodeng kat peti eis .. jumpa lah ngan specis2 yg boleh di buat menu utk lunch .. jom layan resipi yg x seberapa nih .. nak mkn ngan nasi putih leh nak ratah ajer pun boleh .. ;D
Bahan2 ..
12 ekor udang sederhana .. dibuang kulit n bersihkan
12 btg asparagus .. dipotong 3 - ( dicelurkan sekejap n toskan)
1 ulas bawang putih dicincang
3 hirisan halia - dicincang
1/2 biji bwg besar holland - di potong panjang
1/2 biji cili merah - dipotong panjang
1 sb sos tiram
1 sb madu
Sedikit garam n minyak utk menumis
Cara2 nya
1. Panaskan minyak .. tumis bawang putih n halia hingga wangi
2. Masukkan udang dan cili merah .. goreng sehingga udang kekuningan n masukkan sos tiram
3. Last sekali masukkan madu, bawang holland n asparagus , perasakan dgn sedikit garam ..
4. Angkat n boleh dihidangkan
12 ekor udang sederhana .. dibuang kulit n bersihkan
12 btg asparagus .. dipotong 3 - ( dicelurkan sekejap n toskan)
1 ulas bawang putih dicincang
3 hirisan halia - dicincang
1/2 biji bwg besar holland - di potong panjang
1/2 biji cili merah - dipotong panjang
1 sb sos tiram
1 sb madu
Sedikit garam n minyak utk menumis
Cara2 nya
1. Panaskan minyak .. tumis bawang putih n halia hingga wangi
2. Masukkan udang dan cili merah .. goreng sehingga udang kekuningan n masukkan sos tiram
3. Last sekali masukkan madu, bawang holland n asparagus , perasakan dgn sedikit garam ..
4. Angkat n boleh dihidangkan
sila layan diri la yer .. ;D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment