Tuesday, March 10, 2009

Agar-agar Roti Cokletie



hari ni tekak ambo rasa nak mkn benda2 manis jer .. tp bila tgk ada roti yg dah dekat2 nok expire dan dari terbuang jer ambo pun cari ler idea utk wat agar2 roti nih .. try bubuh itu ini hasil nye sedap ler jugak .. sib baik manis nyer just ok .. kalu tidak masuk kat mat bin ler cam kata cik yam kiter ... hehe ..


Bahan2 (dpt 4 gls minuman)

a)
100 gm coklat masakan
1 sm mentega

b)
4 keping roti .. dipotong kecil
200 ml susu cair
100 ml air
2 biji telor
Sedikit esen vanilla

c)
6 gm agar2 serbok
300 ml air
5 sm gula
Cara
1. Bahan (a) dicairkan secara double boil..
2. Bahan (b) .. masukkan kedlm belnder n diblend sekejap..
3. Masakkn bhn (c) .. hingga semuanya hancur n megelegak ..
4. Masukan bahan (a ) yg tlh cair n (b) yg siap diblend kedlm no.3 .. kacau hingga mengelegak ..
5. Boleh ler dimasukkn kedlm acuan kegemaran masing2 ..
6. Sedap dimkn sejukkkkk ... means simpan dlm peti ais dulu yer baru di hidangkan ..




satu utk mama satu utk kakak .. tinggal lagi dua .. huhu
anak2 jantan ambo x mkn puding n agar2 yg seangkatan ngan nyer ..
so gegirl jer lah yg perabihkn .. ;~)

Monday, March 9, 2009

Roti Jala


dolu2 5-6 thn lepas , mmg x pandai wat roti jala nih, mmg x tahu langsung.. mana nak pandainyer , kalu nak mkn jer kakak ambo tepon order .. lebih2 lagi time raya, kerja ngoder jer lebih dr buat sndiri .. tpi tu ler kan hendak 1000 daya x ndak 1000 dalih .. dari mjala cam pukat koyak n buruk n byk lak yg kena buang dr yg dpt makan ..dr beli kuali tukar kuali (sbb melekat) , akhirnya berjaya jugak ambo mnjala .. hasil nyer ok ler dari pndangan mato kasar ambo nih ..hehehe.. ditimpa perasan jo ambo semenjak 2 menjak nih ..wakaka!!!!

Resipi nih ambo ada gak post kat Myresipi .. tp yg nih dlm portion kecik jer .. ckp ler utk mkn anak beranak ..

Bahan2 (dlm 20kpg)

2 cawan tepong gandum
2 cawan air *
1/2 cawan susu cair*
1 biji telur -- dipukul *
sedikit esen vanilla, pewarna kuning n garam*
Minyak utk melengser

Cara2

1. Bahan bertanda (*) disatukan
2. Masukkn tepung dlm no.1 ---> dikacau
3. Masukkan adunan dlm blender .. blend sekejap jer n ditapis
4. Lengserkan sedikit minyak atas nonstick pan, siap utk mjala ..

Note .. jika adunan sedikit pekat tambahkan air sesudu-sesudu sehingga ok utk mjala ..
selamat mencuba .. :D




sbb apo ambo suka yg ada telor n susu .. sbb adunan dia x bau tepong .. anak2 ambo suke dan buleh mkn begitu saja n bila sejuk plak still lembut .. cam iklan GARDENIA plak .... ~ sngguh enak dimkn begitu saja ~ .. x caya???? .. x caya sudahhhhh !!!! ... cau cin cau !!!!

Sunday, March 8, 2009

CaMpak... camPak


salam di pagi ahad yg indah .. x ujan ari nih, 8/3/08 jam 11.33pg .. smlm pagi main ujan ngan qlah n acad , bila lagi nak main ujan kan .. time ujan ler baru blh main ujan .. iyolah tu .. merapu japppp ...

ni N3 tertangguh .. buat kupkek ni smlm .. x tahu ler nak panggil muffin / kupkek .. resipi main campak2 jer .. wahhhh terer nyer ambo .. campak2 jer jadi kek .. cayo lah tuh wehhhh .. kiranyer beger2 sndiri drp resipi2 yg pnh terai .. smlm bdk kecik umah nih .. acad ler tuh .. mtk suh mama dia wat kek kecik .. kek besar x nok sbb dia ckp x abissss.. yg kecik baru best, baru dia abiss mkn .. dia yg ckp ... tp sebenor2 nyer yg nih sbijik pun dia x abisss mkn .. kes nyer dia x suka choc chip yg kat ats tuh sbb ada a little bit pahit .. apa la acad nih .. suke2 ati jer suh mama wat pastu x mboh mkn .. cakap x sedap ler kalu dah x suke .. kakak n abg ckp sedappp apa ...



kek nih ala2 sponge skit .. lembut kat dlm nyer .. ala2 span .. nak letak resipi x leh kot sbb smlm main campak2 n sukat alakad jer .. ingatkan nak enterprem ngan ais lemon tea Black Canyon tp x dan sbb time nak snap gambar last kek yg adoooo dah kena ngappp kat farid .. buatnyer skit jer adalah dlm 14 bijik ... time panas2 engkau amik aku amik .. blm apa2 dah abissss .. lain kali nak terai wat warna pink ... perisa straberi ler tuh .. sure acad tergoda ngan kek mama kan.. ala2 pinkie camtuh .. hahaha .. awe tuh x leh tgk yg warna pink .. mesti terpikat punya .. even beli donut Jco pun nak yg topping warna pink .. :D ..



ice lemon tea ni saje jer nak enterprem ...

pergghhh !!! bygkn yg dingin ..

Friday, March 6, 2009

Made In Japan

California Hand Roll





wallaaah!!!! tghari nih kita ngappp mknan jepun .. nak gi jepun x tahu biler kan .. so dpt mkn mknan jepun pun jadi ler .. nampak cam senang nak buat kelongsong benda alah nih .. tu ler kan blm cuba blm tahu .. dh cuba br ler tahu langit tuh tinggi ke rendahhhh .. dek wat sendiri byk isi perot ambo letak ..ingatkan ok ler tp biler time nak wat kelongsong tuh dah jadi besar yg amat .. mklum ler wat sndiri, mcm2 buleh ltkknn .. kan .. kann .. kalu kat kedai tuh mmg nak jimat kosss.. ciputtt jer isi dier ..

biler dah mcm2 letak so ambo punya CHR nih dah jadi manyak geMoookkk n sihat2 jer .. cam tuan empunya tangan yg mbuatnyer .. hehe .. tp yg wat ambo tertanya2 nih kenapa nama dia ~CALIFORNIA~ bkn Japan Hand Roll .. sape ler yg bule jawap nih .. tks 2 chef Man ..amik kat myr gak .. cari kat sana kalu nak try kkkk ..


lihat lah duniaaaaa .. montok nyer CHR ku ..

Makizushi


yg ni pun lunch 4 2day .. dah mls nak layan wat CHR .. lenyek jer lah wat makizushi nih .. dulu2 x terrer pong wat makizushi nih .. tp sejak 2 menjak nih ada ler keteraannn tuh skit .. resipi nih pun amik kat Myr gak dr minami ... tks 2 minami ... akak dah sll wat nih .. anak akak pun dah pandai wat sndiri kalau dia nak mkn .. resipi cnp :

Bahan2 ..


1/2 kg beras jepun
cuka (utk sushi)
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonis
bamboo mat
note: isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.

Cara-cara

1.masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
2.Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
3.udang direbus dan dibuang kulit nya.
4.telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
5.buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
6.ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
7.kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
8.gulung makizushi tersebut padat2.
9.potong makizushi seperti gambar di atas. siap utk dihidang.


*** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn beras td.



mewah kan kalu wat sndiri .. jimat pun jimat ..

jemput mkn sumeeee .. sedapppp !!!!

mula2 wat makizushi nih ambo mmg fail bab nok lenyek nasi sbb dia melekat .. last2 ambo pun lapik ngan plastik n roll ngan roller wat karipap tuh .. hehe kira2 canai ler kan .. haha .. org jepun pun x dak idea nok wat mcm ambo nih .. kan !!!! wakakaka .. kelakar pun ada .. pastu nak roll pun seksa jgk ..x kemas , longgar jer bila potong tp bak kata org pratice makes perfect kannnn .. ;D ..

Roti Puri



dapat idea wat roti nih masa blk kg pilah last week, masa tuh main tibai jer apa yg ada n x sukat2 pun .. hehe jadi ler pulak .. tp yg nih ambo buat utk bf pagi td sbb ada balen kuah kari smlm .. tuh yg best kalau wat kari . mcm2 boleh cicah kan .. hdsome boys 2 org kat umah nih plak mmg antu kari .. senang ler keja mama dia kan .. roti nih lebih kurang ngan roti arab n roti puri lain2 ..


resipi ni ambo godek2 sndiri hasil meronda kat alam maya .


Bahan2 ... dpt 12 biji


2 cwan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175 ml air panas *
40-50ml air
minyak utk mengoreng



Cara-cara

1. satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
2. satukan tepung n yis .. gaul
3. no. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj
4. dgn mgunakn tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh ...
6. Biarkan doh selama 30 minit --- pastu blhler doh dibahagikan kpd 12 bhgian
7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen ..
8. Siap utk digoreng ...


Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil n sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalu guna api yg besar mybbkan roti nih x naik kembong ...


masa mgoreng hdklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler di terbalikan ..



roti puri yg dah dipotong .. kosong jer dlmnyer ...
mkn 3 ketul pun x terasa ..


ye puan2 .. roti puri nih mmg sedap dimkn panas2 .. insyaallah bila sejOOOOkkkk pun sedap dimakan gak .. tp kalau setakat 12 ketuiii mmg x sempat sejOOOkkk .. kejap ker abissss...

Thursday, March 5, 2009

Biskut Coklat Chips


menangis tokey famosss amossss tgk biskut ambo nih .. sure merayu2 dia nak mintak resipi nih .. hehe bule,bule.. bkn secret resipi pun .. tp kena mintak izin tuan empunya resipi k ..

macamana buleh terjadi nyer biskut nih begini lah alkisahnyer .. mlm kelmarin gi ler ronda2 n mkn2 kat mesra mall .. ala mall yg baru buka kat kerteh tuh .. pastu aqilah terbeli ler biskut coklat chips yg pemessss tuh .. tp ambo x suko sgt bisktut sbb keras n manissss .. then bile habis nak gi beli lagi take 30minit utk ambo drive gi denung .. mesra mall ler .. so ambo pun tjk ler kepakaran ambo hok x seberapo nih .. ada skill ker ???? hahaha .. tgelak sorang kalu sebut pasal skil masak nih .. mmg hancussss!!!!

tp biskut nih mmg sedappp n ranguupp ..my taste, i likeee!! mmg nok kena masuk list utk beskut raya wlpn thn lepas x wat pun biskut raya .. haha ..gelak lagi .. resipi beskut nih amik myresipi @ nor67 ... resipi cnp::: tq nor

Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )

180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang (k.nor guna sunflower seeds) ---- ambo ltk kacang minyak jer
Cara-cara

1.Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
2.Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3.Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
4.Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
5.Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
6.Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan .. x letk pun x per
rangguuuuppp ooOOooo... krup krap krup krap



RoNda Kuantan

smlm kat trg cuti umum sempena hari pertabaln al-sultan .. so ambo sefamily gi jenjln ke kuantan, ingat nak gi main bowling tp since aqilah x ikut ~sbb nak siapkn homework~ .. so sume org dah hilang mood .. so we all gi ronda2 jer lah kat east coast mall x jd nak bowling .. sampai kat ECM dah pkl 1 lebih .. so layan perut dulu ler baru ada energy nak wat aktiviti meronda kan .. betul x ??? betul betul betul ....


sapa budak ni???? beria2 borak ....
ooOOOoooo farid rupanyer ..
bakal duta ais lemon tea thn 2010

x kan mkn sorang2 jer bang

anak sape la nih ??? melanggutttt .. ada cicakman ke dik ???

ehehehe anak mama rupa nyer .. acad yer ..
hah dah sampai pun air acad ..

wah posing nak lawan abg nampak .. hehe ok ler tuh !!!!
manyak kuciwaaaa oooOOOoo amoi semlm .. nak shopping2 byk brg yg listed tadok .. hampeh ... x per lah lain ari lain masa terjah lagi >........

note to kakak .. kena amik course time manegement k ...

Tuesday, March 3, 2009

Menu Apa?????

ari ni x dok menu apo2 , ambo x masak .. bukan sbb x yah masak tp x mboh masak.. hehe .. senang kan hidup kat malaysia ni..kalu x ndak masak bole jer beli kat mana2 / mkn jer kat warong2 / restoran .. x pun beli jer lauk pauk ready made .. then nasik msk kat umah .. mana x nya, kedai2 mkn n restoran ada disekeliling umah .. pilih jer ari nih nak menu apa .. pastu tunjuk2 n ulur2 .. then siap .. yg pasti halal .. hehe tu ler kenyataannnnn ..

ekceli sian gak kat kengkawan yg dok oberC, depa x derk choice so terpaksa ler masak2 kan ..siannnnnnn kan .. mana x nya ..nak mkn kat luar mahal pastu blm tentu halal plk, utk menyelamatkn keadaan terpaksa le masak2 .. kesiaaaannnnn ....

since x derk menda yg blh diN3kn ..apakata kita layan jer gambar buah nangka nih yg ambo beli semlm masa blk dr kuantan ngan cik abe ... rasanyer tpt tuh nama batu hitam ..ala yg kat tepi pantai tu ler .. rage dia RM4/kg .. beli ler dlm 2kg .. mahaiiii ke murah ???? x tahu ler ..kalu ambo ditpt pjual ambo kato murah .. kalu ambo ditpt pembeli ambo kato mahallll .. bule cam tuh .. ikut suka ati ambo ler kan .. hehehe

nangka yg tgh dok posing ~ BERGETAH~ seyyyy


yg nih plk tggu masa nak masuk mulut .. yummm2x

bule pakai ke dok lagi perumpamaan ~ sapa makan nangka dia ler yg kena getah~ .. ambo dok sokong ?? YYYY .. sbb orang yg mkn mana kena getah wehhh .. org yg belah ngan perisi nangka jer yg kena getah .. (ambo ler tuh) .. org yg mkn cik abe ambo x kena getah sbb nangka nih dah siap kena buang biji sumeeee.. hanya tinggalll ngapppp jer !!!!!!!! betuiii ke dok ??? ahah betul kan ... tu ler x nak caya !!!!

oh ya !!! pasai apa ambo gi kuantan smlm .. sbb ambo nok beli c seksi kaler merah , tp dah abisss .. yg ada warna hijo .. ambo kato x mboh ... DEN x kiro den nak warna merah ,warna merah ler .. huhu... buleh teka dok apo ker menda tuh ?????? sabar yer ... bile dah dpt c seksi kaler merah .. ambo war2 kan ... hehe .. so skg dah pkl 6.02ptg waktu komputer ... kakak,abang,adik, ayanggggggg.. kita nak dinnnerrrr kat mana nih ???????? mama x msk nih, kan ada yg kena mkn maggie 4 dinner .. hahaha

Monday, March 2, 2009

Tiwul Ayu

salam dipetang isnin 2/3/2009 jam 5.18pm waktu komputer .. huhu mata ambo tgh stim ... mengantuk nak tido ni wehhhh .. sbb nyer pagi td pkl 3am dah x leh tido .. ambo kena flu aka selsema.. dah telan ubat pun x berhenti jugak ..sll kena selsema nih sb mlm2 tido dlm econ .. sejukkkk .. hidung ambo nih sensitif ngan habuk n cuaca sejuk ... nak tutup econ kan org lain plk kuar peluh .. so terpaksa ler berkorban .. huhu

dari dok hakchum2x bersin .. ambo pun bgn ngemop satu rumah n skodeng2 kat dapur .. check apa yg ada so dicide nak wat nasi lemak .. hehe sbb sambal nyer dah ada ready made ..byk .. lepas habis wat nasi lemak .. ambo pun adun plk tiwul ayu nih .. resipi @ Myr ..

alamak tadok idea nak tulih menda lagi nih .. arrrgghhhh!!!! mata ku dah ngantok sesangat nih.. nak take a lap jappppp jer .. so layan jer lah resipi nih dari mama kastam tioman .. ambo wat 1/3 adunan blh dlm 15bijik .. so layannnnnnn!!!!!

Bahan-bahan ( sekeluarga )

3 biji telor
200 gm gula melaka di hiris
1 sudu teh ovelette
300 gm tepong gandum
50 gm gula caster
140 gm susu segar
Inti Kelapa
1/2 biji kelapa parut putih
1 sudu teh tepong ubi
1 sudu teh garam

Cara-cara
Putar telor + gula melaka + gula caster + ovelette sehingga betul2 kembang.
Masukan tepong berselangseli dengan susu segar, putar sehingga sebati.
Inti kelapa - satukan semua, gaul rata.
Sapu acuan dengan minyak, isi inti kelapa, tekan sehingga kemas. Tuang adunan, kukus selama 5 - 10 minit

next time wat nak sub susu ngan santan .. sure lagi lemak2 n menambhkn lemak2 dibdn .. hehe jemput ngappppp la ya .. ambo nak lolap jappppp .. babai100x ... zaaasssssZZZZZZZZZZZZZZ

Sunday, March 1, 2009

Bronok aka Sagu Merah

ni projek masa kepenatan ... sambil2 dok masak lauk , ambo pun rendam ler sagu biji dlm secawan .. rasa lama dah x buat sagu aka bronok nih .. kuih nih mmg peberet aqilah,ambo, cik abe n acad kecuali de 1 n only farid ... senang jer nak masak nih .. tp tu ler kan nak kena tahu cara dia .. lain org lain caranyer kn .. hehe .. caranyer ambo masak nih dlm non stick rice cooker ... huahuahuahua ... hasilnyer mmg cantik n x dok yg putih2 tuh ..



tgk ler .. ni gambar close up .. x dok yg putih2 kan .. hehe kalu ada pon sebijik dua jer ...

resipi dia sbb ambo main campak2 n agak2 jer nih yg jadi susah skit nak bagi resipi ..


Bahan2nya


1 cawan sagu biji ... saya terus rendam dlm rice cooker dlm mood ~keep ~

sedikit pewarna merah ... rendam bersama sagu

5 sudu besar gula (kalu nok manis tambah lagi gula ya )

2 cawan air

1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B

Sedikit kelapa parut putih dicampurkan sedikit garam



Cara2


1. Sagu direndam bersama ngan pewarna,esen n 2 cwn air selama 30minit

2. Hidupkan periuk nasi sehingga sagu tuh 3/4 masak

3. Masukkan gula .. n biarkan sagu tuh masak sepenuhnya ...

4. Alihkan sagu yg dah msk kedlm bekas tupperware n tutup..

5. Masukkan kedlm peti ais ...

6. Bila dah sejuk potong n gaulkan dgn kelapa putih

7. Boleh ler dihidangkan sejuk2 lagi best ...


Note ; better pakai non stick rice cooker spy x berkerak,kalu x dok .. lu pikir ler sendiri ... huahuahua .. selamat menjamu selera ....