Saturday, January 8, 2011

Kuih Lapis

resipi nih amik kt rumah noorma @ bukit jalil , tks noorma mmg resipi nih perfecto .. cantik manis bergaya .. lepas nih mmg akan guna resipi nih jer.. rsyad n hubby mmg suka ngan kuih nih , dorang makan piece by piece , k.yati nengok jer lah .. huhu .. rsyad paling byk makan , suka sangat maybe sbb kalerpul .. balen one last piece yg k.yati simpan kt peti eis pun dia yg makan.. bila tanya sape yg makan kuih mama nih ,dia cakap rsyad ler yg makan sbb tgk x der org yg nk makan ..hehehe .. mtk izin nk cnp resipi nih kt blog k.yati yer ;)


Kuih Lapis @
http://cendanakasih.blogspot.com/
Bahan2

1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air

Cara-cara

1.Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2.Keluarkan adunan dari blender &isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4.Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
5.Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
6.Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.


Note : utk k.yati


Buat 3/4 adunan utk satu tupperware seperti gambar dibawah ..


Utk setiap lapis gunakan 1/2 cawan sukatan kecuali bahagian bawah lebihkan skit .. dpt 7 layer





tupperware yg sll digunakan utk mengukus kuih .. yg sedang2 saje .. just nice ;)

Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment