Monday, January 10, 2011

Bingka Labu

disebabkan semalam versi kantoi, so byk gak ler melepaskan geram makan bingka labu nih .. dh lama berhajat nk buat bingka labu n dh ada satu masa tuh labu sampai naik kecut kt peti eis , tp x jugak buat2 .. semlm tercapai gak ler impian dihati .. masa dok pose nk amik gambar nih , piece after piece dok ngap .. hahaha.. sabor jer lahkan .. sedap dan lembut jer n manis pun sedang2 jer sbb dh kurangkan gula. pastu dibakar ireng2 .. perghhh mmg layan ..tks to CMG utk resipi nih , skodeng kt Myresipi..
Bingka Labu @ CMG
Myresipi.Com

Bahan2

5 biji telor ( guna 3 biji)
200ml air
300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
180 gm gula halus ( guna 90gm@ 5 sudu besa gula biasa )
200 gm tepong gandum
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
@ tambahan 2 sudu besar butter
450 gm labu manis , dikukus hingga lembut dan di lecek halus ( guna 450gm labu yg dh siap dikukus dan dilecek)

Cara2

1. Satukan kesemua bahan dlm satu bekas kecuali labu, kacau menggunakan wisk sehingga sebati dan gula hancur.. tapis adunan ..
(k.yati blend)

2. Masukkan labu manis yg dilecek tadi , gaul hingga rata ... ( adunan nih jugak k.yati blend dgn adunan 1)
3. Tuang adunan tadi dlm tin berlubang tengah yg tlh disapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas . Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi
4. Bakar pada oven yg tlh dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biar sejok seblm dipotong ..
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment