Wednesday, February 25, 2009

Udang Goreng Madu

udang lagi ???? mesti doh .. udang kat pasar time ni besar2 n harga pun murah ler skit , buleh ler nok mkn udang acap2 kali .. resipi nih pun amik dari Myr gak sumber inspirasi ku .. resipi dari terataiungu.. spt ambo kato udang masak apo2 pun sodapppp .. tp yg nih ambo ratah ngan ulam timun jer .. mmg layaannn ler .. manissss nyamannnn !!!!!! resipi cam biasa cnp !!! yey2x dah pandai cnp :D

Bahan-bahan (2 orang)

6 ekor udang saiz L buang kepala
6 keping cendawan tiram disiat2
4 ulas bawang merah dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1 sudu sos tiram
1cm halia di kisar
lada basah dipotong menyerong
2 sudu madu
sedikit garam

Cara-cara

Tumis bawang putih, bawang merah sehingga garing. masukkan pula halia dan tumis lagi.
masukkan udang dan gaul rata. masukkan pula sos tiram. biarkan seminit
masukkan madu dan gaul rata. lepas tu masukkan pula cendawan dan lada basah. tambahkn sedikit air(1 sudu) kalau ia melekit selepas masukkn madu.
perasakn dan boleh la di hidang. rasenye sedikit manis.


ni pinggan ambo .. ratah ngan ulam timun

No comments:

Post a Comment