Pkl 4.50am ambo dah terjaga, dr tergolek2 kat katil last2 bangun jer lah .. terus tuju ke dapor tanak pulut ni .. resipi nih amik dr myr jugak dari as yg nun dok jauh di NZ.. tp ambo x letak kunyit sbb ingatkan nak wat pulut panggang sekali .. wat ler 2 cup.. ingatkan kembang cam beras sekali huhuhu sekali dpt cikit jer .. pulut ni mkn ngan serunding kelapa .. sedapppp u .. tp cik abe ambo mkn ngan sambal tumis .. stail nogori .. mana buleh tinggal sambal kan .. resepi kat bwh yer cnp ;-
Bahan-bahan ( 5-6 org makan )
2 cawan beras pulut
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit
Cara-cara
1.Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
2.Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
3.Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
4.Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..
Selamat mencuba! ^_*
No comments:
Post a Comment