and the hasilnya sangat lembut ... suka tgk kalu hasil roti yg den buat berkedut2 cam kat kedai dan x ler tegang cam kena cucuk botok .. resipi kali nih guna tulip dari myr .. mmg dah pernah buat pun sblm nih .. satu lagi antara bahan tambahan yg den letak utk resipi nih ialah gluten ..ada pernah terbaca ttg gluten nih kat majalah n rasanya resipi mamafami pun ada jgk letak gluten .. den beli gluten nih dah lama kat bake with yen kl ..
yg nih dah siap dipotong untuk dingap ..
200g tepung gandum
50g tepung halus ( kita guna tepung pau bluekey ) .. den guna 250gm tepung high protin
45g gula kastor
2sb susu tepung
1/2 st garam
1/2 st bread improver
1/2 st bread softener
2 sk yis
1 biji telur
100g air
2sb butter
inti - sambal ikan bilis
Cara-cara
Dalam mangkuk besar masukkan semua bahan kecuali telur,air dan butter. Gaul biar sebati. Masukkan butter dan ramas biar sebati dgn tepung.
Masukkan telur, gaulkan lagi. Akhir sekali masukkan air sikit2 dan uli hingga dapat doh yg licin & tak melekat di tgn. Uli dgn tangan selama 10-15minit. (den guna mixer ..uli 20min)
Masukkan dalam bekas bertutup dan letak di tmpt panas selama 20minit supaya doh naik sekali ganda. Dah naik tumbuk2 doh utk kuarkan angin. .. (yg ni den skip .. terus kpd next method)
Bahagikan adunan kepada 12 bahagian. Isikan sambal ikan bilis dan tutup kemas. Susun dalam loyang yg telah disapu minyak dan ditabur sedikit tepung.Buat sampai adunan habis. .. (den x sapu minyak terus tabur ngan tepung jer .. )
Perap sekali lagi selama 30minit supaya bun kembang. Bakar 180degree selama 20minit. Dah siap, masa bun masih panas sapukan butter atas permukaan bun. (den perap 1jam n lebih)
Sumber Myresipi.com @ Tulip77
200g tepung gandum
50g tepung halus ( kita guna tepung pau bluekey ) .. den guna 250gm tepung high protin
45g gula kastor
2sb susu tepung
1/2 st garam
1/2 st bread improver
1/2 st bread softener
2 sk yis
1 biji telur
100g air
2sb butter
15gm gluten ... yg ni den tambah sendiri
inti - sambal ikan bilis
Cara-cara
Dalam mangkuk besar masukkan semua bahan kecuali telur,air dan butter. Gaul biar sebati. Masukkan butter dan ramas biar sebati dgn tepung.
Masukkan telur, gaulkan lagi. Akhir sekali masukkan air sikit2 dan uli hingga dapat doh yg licin & tak melekat di tgn. Uli dgn tangan selama 10-15minit. (den guna mixer ..uli 20min)
Masukkan dalam bekas bertutup dan letak di tmpt panas selama 20minit supaya doh naik sekali ganda. Dah naik tumbuk2 doh utk kuarkan angin. .. (yg ni den skip .. terus kpd next method)
Bahagikan adunan kepada 12 bahagian. Isikan sambal ikan bilis dan tutup kemas. Susun dalam loyang yg telah disapu minyak dan ditabur sedikit tepung.Buat sampai adunan habis. .. (den x sapu minyak terus tabur ngan tepung jer .. )
Perap sekali lagi selama 30minit supaya bun kembang. Bakar 180degree selama 20minit. Dah siap, masa bun masih panas sapukan butter atas permukaan bun. (den perap 1jam n lebih)
kak,camne rupernye gluten tu?akak beli kat bake with yen dia tulis kat packing tu ape?aritu sy g bake with yen puchong,sy tanye cine tu, gluten dia tak tau...cissss!
ReplyDeleteroti akak ni mmg cantik.klu sy buat roti pun sy suker tgk klu permukaannya berkedut.tu tandanya roti tu lembut jek kan...
Salam ti...
ReplyDeleteLembutnya nampak roti ti tu.... tengok gambar je pun dah tau lembuttt...tq ti berkongsi resepi...akak nak try lah buat bun sardin ni...mintak ambik resepi.. :)
fiza .. gluten tuh dlm btk powder bgkus dlm plastik ..1kg ader,1/2 kg ader n grms pun ader ..tulis kat pack tuh gluten gak lah ..
ReplyDeletekak fzi ..mmg lembut .. hb ti pun siap suh pack kan utk dia dua bungkus campuran adunan roti tuh nak bawak gi keja ..ermm nak try buat masa dia kat sana .. maklum lah kat tpt org roti tuh keras2 x cam roti kat malaysia ..
ReplyDeletealahai kak ..resipi tuh pun ti amik kat myresipi.com dari tulip ..cnp jer ..