Friday, January 8, 2010

Roti Coklat Cicah Nescafe panas ... sedapppp

di satu petang hari yg mendung .. sambil menikmati roti cekelat cicah ngan nescafe panas ..

jumaat 8/1/2010 ..dh seminggu x wat n3 baru .. pttnya ambo kt shah alam ari nih amik kunci rumah ngan myboyfreind tp malas pulak nk follow dis time .. so sorang2 ler myboyfreind gi kt pemaju .. ermmm kalu ambo ikut semlm blh jugak lepak2 kt BWY Puchong or KL ..or ICCA kt kota damansara .. tp x per lah terasa penat pulak badan nih nk one night trip..




terasa nk membaking ari nih tp x tahu nk baking apa ..kalu wt kek cam x derk org pulak nak makan sbb dok ber2 ngan acad jer pastu pikir nk cuci perkakas2 masak memasak tuh cam leceh jer .. tp semangat nk baking tuh ttp ada ..so godek ler roti cekelat nih .. buh bhn2 dlm mixer sume pastu set timer for 25minit ambo pun gi bersiram .. dh siap bersiram doh ambo dah siap .. apalagi pastu teruskan pulak dgn adengan potong memotong.. dh siap adengan tuh semua ambo pun bersiap nk keluar sbb acad nk gi bekfes roti canai kt bistro ..so doh nih ambo biarkan kesorangan kt rumah selama 3jam jugak ler ... pergi melepak ngan acad ntah kt mana2 ..boring tul ler arinih .. cuaca pulak ari nih sekejap hujan kejap tak .. blh katakan cuaca mendong jer lah arinih ..

balik dr melepak ngan acad doh roti ambo nih dh terperap agak2 dh 3 jam kt dapor ..so bakar jer lahkan ..so nih ler hasilnnya .. doh yg dh 4x ganda kembang ..bukan sekali ganda tp 4 x ganda .. wakakaka..


resipi td main agak2 jer ..ikut pada doh asas roti hok sll dok guna ..

Resipi Roti Coklat

Bahan2
250 gms tepung high protein*
2 sudu besar susu tepung*
1 sudu kecil bread improver*
1 sudu kecil bread softener*
1/2 sudu kecil garam *
60 grms gula halus*
1 1/2 sudu besar mentega*
2 sudu kecil mauripan yis*
2 sudu besar serbok koko (mau kurangkan boleh)*
7 grms wheat gluten*

90 - 100 ml air suam (edited)
1 biji telor dipukul

Cara membuatnya
1.Bahan bertanda (*) disatukan kedlm mixer ..mix 30saat just utk bhn bercampur shj ..
2.Masukkan telor n air .. mix kan adunan sehingga doh betul2 licin .. lebih kurang 20-25 minit
3. Bila doh dh licin .. ambil doh dn bahagikan kepada 15 bahagian .. += 40grms /each
4. Biarkan doh mengembang sekali ganda baru ler dibakar dlm suhu 160 -170 C selama 20 minit ..
5. Keluarkan roti dan sapukan dengan butter semasa roti still panas
6. Utk kekalkan kesegaran roti berpanjangan ..simpan roti anda didalam bekas yg tertutup ..

Selamat mencuba

4 comments:

  1. Sedapnya roti cekelat cicah Neskepe!!!

    ReplyDelete
  2. sedap mama ..sambil mkn sambil pejam2 mata gitu .. ;)

    ReplyDelete
  3. yummy..saya suka roti..huhu, tapi tak pandai wat sendiri..

    ReplyDelete
  4. salam sirna ..blh try resipi nih ..senang jer nk buatnya ..insyaallah kalu cukup bhn n masa mix nya ..akan gebusss gitu :)

    ReplyDelete