PAU BAGUS
Sponge (A)
250g tepung pau
20g gula caster
11gm yis kering
125gm air
Bahan (B)
250g tepung pau
100g gula caster
5 g garam
30g shortening
125 gm air
Inti - ikut citarasa dan secukupnya
Cara membuat:
Bahan A,
campurkan semua bahan kering diikuti air kemudian uli sehingga sebati dan perap 1 jam.
Bahan B,
dlm bekas lain campurkan bahan kering diikuti shortening dan akhir sekali air.
Uli sehingga sebati dan rehatkan sekejap. Selepas 1 jam doh A diperap, campurkan dgn bahan B dan uli sehingga licin lebih kurang 7 minit. Perap 30 minit. Kemudian tumbukkan doh utk keluarkan angin dan timbangkan setiap bahagian seberat 50g. Masukkan inti dan biarkan naik selama 20 minit. Kukus selama 7 -10 minit.
Pastikan tudung pengukus dibalut kain supaya air wap tidak menitik ke atas pau. Enak dimakan panas2.
Tips: Untuk mengukus pau, pastikan air di dalam pengukus sudah berwap ketika memasukkan loyang berisi pau. Harus diingat bahawa pau mesti diletak dalam jarak lima hingga enam sentimeter setelah diisi dengan inti. Pau hendaklah dikukus sebaik sahaja ia kembang. Jika pau berinti yang sudah kembang dibiar terlalu lama pada suhu bilik, ia akan mengecut selepas dikukus.
Bahan-bahan :
2 cawan daging yg dah dipotong kecil/halus
4 ulas bawang merah } dikisar
1 cm halia } dikisar
2 ulas bawang putih } dikisar
1 labu bawang besar Holland } dipotong dadu
500 g kentang } dipotong dadu
2 tangkai daun kari
1 sudu besar rempah kari daging Babas
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk memasak
1 batang kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
Cara membuat inti:
Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih bersama skit garam sehingga masak/empuk.Kemudian toskan kentang tersebut.
Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang, apa bila wangi masukkan daun kari dan bahan yg di kisar
Kacau sehingga wangi dan agak garing Kemudian masukkan pes rempah tadi.
Tumis lagi sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan daging, goreng sehingga daging masak.Jika perlu boleh masukkan skit air.
Apabila daging dah empuk serta airnya dah kering boleh masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sehingga bawang layu kemudian masukkan kentang. Kacau rata boleh lah diangkat. Kacau sekejap bolehlah diangkat dan sejukkan. Pastikan sebelum digunakan keluarkan bunga lawang dan kulit kayu manis.
salam kak yati,
ReplyDeletegebu sungguh pau akk...haluss mulusss mcm kat kedai..ngeee
wow yatiee.....terbelalak mata akak tengok pau tuh cantik sgt, bulat, gebussss dan mulus....kalau dpt rasa kan bagus ......tq sbb berani cuba resepi tu hehehe
ReplyDeleteade tepung pau jugak ke? mane nak dpt?
ReplyDelete