Tuesday, April 12, 2011

Kuih Bakar

setiap kali buat kuih bakar , mmg resipi nih lah yg sll k.yati guna ..mmg perfect .. cuma kurangkan tang gula jer .. resipi dari joayee @ myresipi.com .. tk letak bijan sbb dh habis, buat kuih bakar nih pun buat sbb nk abiskan stok santan kt petieis ..nk clearkan sume barang2 kt dlm peti eis ku itew ..pastu bakar sampai berkerak sbb mmg suka tang kerak ..



Bahan-bahan ( 6 org )


1 cup gula (k.yati ltk 3/4 cup jer)

1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)

2 cup tepung gandum

2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )

2 tbs butter

3 biji telur

1/2 tsp garam

colour hijau bijan


Cara2

1.campurkan semua bahan. blend samapi sebati.

2.masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .

3.panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

3 comments:

  1. salam kak yatie,
    ehmmmm wangi pandan akk tu smpai bentong ni...ngeeeeee

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak yatie,

    sedapnya kuih bakar...nur suker, lagi yg garing2@ kerak2 dier sedap mengunyah.

    ReplyDelete
  3. salam kenal...

    memang sedap kuih bakar resepi joayee ni. Aida pun dah pernah try.... kerak2 tu yang best

    ReplyDelete