Hasil eksperimen last week.. cuba menggunakan buttermilk dan minyak jagung dlm adunan.. alhamdullillah dapat hasil yg memuaskan.
Bahan2
A. Diayak .----
300gm SRF
30gm serbok koko
Secubit baking powder.
B. Buttermilk
90 gm fresh milk di campurkan
1 sudu besar cuka .. ::::;;;;
. biarkan selama 10 minit.
90 gm fresh milk di campurkan
1 sudu besar cuka .. ::::;;;;
. biarkan selama 10 minit.
C. Cairkan
90gm fresh cream
60gm coklat masakan
2 sudu besar orange elmulco.
90gm fresh cream
60gm coklat masakan
2 sudu besar orange elmulco.
D.
3 bijj telor pecahkan dan dipukul sekejap
Secubit garam
150gm gula halus
150gm minyak jagung
3 bijj telor pecahkan dan dipukul sekejap
Secubit garam
150gm gula halus
150gm minyak jagung
100 gm coklat chip.. ratakan dgn sedikit tepung ..
Cara2 ..
1.Panaskan oven 200 darjah C
2.Masukkan bhn B,C dan D kedlm mangkuk .. kacau hingga gula hancur dan sebati .. guna hand whisk shj ..
3.Masukkan tepung yg diayak td... kacau sehingga tidak berketul ..
4.Masukkan separuh coklat chip dan separuh lagi utk ditabur di atas adunan.
5..Timbang 50gm each kedlm souffle cup 2.5oz .. atau 80% drp size paper cup ..
5..Timbang 50gm each kedlm souffle cup 2.5oz .. atau 80% drp size paper cup ..
6. Bakar selama 16 - 20 minit.
Selamat mencuba.
Kak tiiii ,sihat ke?lama tak kacau kak ti
ReplyDeletenampak menarik muffin ni