Tuesday, October 18, 2011

Yorkshire Pudding With Chicken Mushroom

last week punya menu .. resipi amik kt rumah k.ros sinanran menu .. sedap dan lembut .



Yorkshire Pudding


Resepi: kakros@sinaran menu tks .k.ros



  • Bahan-bahannya:

  • 170 grm tepung gandum

  • 180 ml susu segar

  • 120 ml air biasa

  • 2 biji telur

  • Secubit garam

  • minyak masak secukupnya

Cara memasak



  • 1-Pukul telur sekejap,masukkan susu dn air dan pukul lagi dalam 2/3 minit.

  • 2- Campurkan tepung gandum dan garam didalam mangkuk dan buat lubang ditengah.Tuang adunan telur dan susu sedikit demi sedikit dan kacau rata.Kacau hingga adunan sebati dan tapis kedalam mangkuk yang bersih.

  • 3-Panaskan oven dgn kepanasan 220c.Masukkan lebih kurang 1sudu kecil minyak masak kedalam acuan muffin.Pastikan seluruh acuan juga disapu minyak.

  • 4-Masukkan acuan muffin kedalam oven dan tunggu hingga minyak betul-betul panas atau kedengaran bunyi sizzle dan berasap sikit.

  • 5- Keluarkan acuan tadi dari oven dan tuangkan adunan pudding hingga penuh.Masukkan semula kedalam oven dan masak dalam 10 ke 15 minit dan pudding kelihatan keperangan.

  • Inti : Boleh dipelbagaikan .. jem strawberry, tuna , sardin, sambal bilis .. k.yati buat inti chicken mushroom ..resipi campak2 then mkn ngan sos cili thai ..


Posted by Picasa

2 comments:

  1. salam kak yatie..ingat lagi tak kat saya? saya baru bukak blog kak..saya pun dah cuba resepi kakros ni...sedap nya tengok..:)

    ReplyDelete
  2. haa jumpe pun versi bahse melayu..baru le paham..thnk u :))

    ReplyDelete