Bahan2 .. (20pcs)
500 grm tepung high protien
90 grms gula halus
4 sudu besar susu tepung
1/2 sudu garam halus
1 sudu besar bread improver
1 sudu besar bread softener
1 paket yis (11 grms) mauripan
2 biji telor size A
3 sudu besar butter
7 grms gluten / wheat gluten ( blh beli kt kedai bakery)
175ml air suam
Inti
10 btg sosej .. direbus dan toskan dahulu sehingga kering
Cara ..
1. Masukkan bahan kering kedalam mixer
2.Mix sekejap (10sec) sekadar bhn2 tuh bercampur jer ..
3. Masukkkan telor yg tlh dikocok ..
4.Masukkan air suam ..
5.Mix kan doh selama 20-30minit sehingga doh betul2 licin ..
6.Bila doh dh licin , Keluarkan doh dan bahagikan doh kpd 50grm each ( TK PERLUKAN PENAIK/REHATKAN KAN DOH, TERUSKAN DGN ADEGAN MEMBAHAGIKAN DOH KPD BBRP BAHAGIAN).. sambil tuh loyang pembakar disapukan kan dgn sedikit butter dan taburkan tepung gandum .
7.Amik doh dan blhler di letakan sesoj , susun terus dlm tray .. atau ikut kreativiti masing2 ..
8.Bila dh siap semuanya, barulah penaikkan doh sehingga sekali ganda atau mencapai piawaian yg kita kehendaki .. masa tk tentu maybe sejam / lebih ..
note : bagi proses menaikkan doh, masukkan tray kedlm bag plastik yg besar dan ikat hujungnya ..
9. Bakar 160-170 degree selama 15-20 minit .. api atas bawah
note : kalu tgk bhgian atas dh agak perang blh padamkan api atas dn bakar dgn api bwh shj .. ini bg mengelakkan roti bhgian bwh tdk msk sepenuhnya ..
10. Dah siap ..masa bun masih panas terus sapukan butter ke atas permukaan roti supaya npk lebih berkilat ..
note : utk roti nih .. k.yati sapukan permukaan rotu dgn butter yg dicampurkan dgn gula halus..
11.Utk kesegaran roti berpanjangan hendaklan disimpan didlm bekas kedap udara, ini utk mengelakan dari roti cepat keras kalu terdedah di udara .. klu tk der bks kedap udara, blh ler dimasukkan kedlm beg plastik cam kt kedai bakery tuh ..
Selamat mencuba ..Insyallah hasil nya tidak akan mengecewakan dn jugak tidak perlu penaikkan roti sebyk 2 kali ..menjimatkan masa..
sebelum doh mengembang 2kali ganda
Assalamualaikum Kak
ReplyDeletegebusss sekali roti mu itu..cantik dn kemas nampak roti tu...dh mcm kat bakery
gebunya roti akak ni..saya suka makan sosej roll..dulu kalau gi bakery mesti ambik ni...hehhhe
ReplyDelete